Bezglutenowe ciasto dyniowe

Sezon na dynie w pełni – to idealna pora by wypróbować przepis na pyszne dyniowe ciasto 🙂

Zalety dyni:
> produkt niskokaloryczny (30kcal/100g)
> lekkostrawna – nadaje się nawet dla najmłodszych dzieci
> działa korzystnie na pracę przewodu pokarmowego i wątroby
> bogata w α- i β-karoten, luteinę – im bardziej pomarańczowy miąższ, tym więcej – przeciwutleniacze, ważne dla zdrowia oczu
> działanie obniżające poziom glukozy we krwi

1 średni kawałek ciasta zawiera:
280kcal
2,6g białka
16,8g tłuszczu
32g węglowodanów

Składniki na 10 kawałków

SKŁADNIKI MOKRE:
dojrzały banan – 1 sztuka (120g bez skórki)
puree dyniowe – 2 szklanki (400g)
oliwa – ½ szklanki (100ml)
miód/syrop z agawy – ½ szklanki (150g)
ocet balsamiczny – 1 łyżka (6ml)
tłuste mleko kokosowe – 1 szklanka (250ml)
SKŁADNIKI SUCHE:
kasza jaglana – ¾ szklanki (135g)
płatki owsiane – 3 łyżki (30g)
wiórki kokosowe – ½ szklanki (45g)
soda oczyszczona – 1 łyżeczka
Przyprawy: sól (szczypta), mielona gałka muszkatołowa (szczypta),
cynamon (łyżeczka), kardamon (łyżeczka)

PRZYGOTOWANIE:

Puree dyniowe: surową dynię (najlepsza będzie odmiana Hokkaido) należy wydrążyć z gniazda nasiennego (pestki zamiast wyrzucać – ususz, mają wysoką wartość odżywczą), pokroić na mniejsze kawałki i upiec na blaszce w piekarniku o temperaturze 180 stopni do miękkości – 40-60 minut, po czym obrać ze skóry i zmiksować na gładką masę, którą można zapakować i trzymać w lodówce.
1. W dużej misce wymieszać ze sobą wszystkie mokre składniki.
2. Kaszę i płatki zmielić w młynku do kawy.
3. Wymieszać razem wszystkie składniki suche, dodać mokrą masę dokładnie połączyć.
4. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni 40 minut + 20 minut z termoobiegiem (ciasto raczej nie wyrasta duże).
5. Po wyjęciu z piekarnika ciasto jest dość mokre, trzeba je zostawić do całkowitego wystygnięcia i dopiero potem kroić.

Przepis znalazłyśmy na stronie garnkofilia.blogspot.com. Zgłębiłyśmy go pod kątem dietetycznym i śmiało możemy polecić 🙂

SMACZNEGO!

1 komentarz do "Bezglutenowe ciasto dyniowe"Dodaj swój →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *