Wiele osób stara się pilnować swojej diety i ograniczać ilość spożywanych produktów, które są bardzo kaloryczne. Trzeba przyznać, że jednymi z najbardziej kalorycznych posiłków, są desery. Jednak kto ich nie lubi i nie ma czasem ochoty na to, by się złamać i zjeść choć kawałek? Na diecie taka opcja jest jeszcze bardziej kusząca. Tym bardziej że nadarzają się ku temu różne okazje. Przykładowo mamy rocznicę ślubu bądź też inne ważne wydarzenie w rodzinie i chcemy upiec tort. Czy powinniśmy wtedy z niego zupełnie zrezygnować? W żadnym wypadku. Warto jednak wziąć pod uwagę to, że możemy wykonać go ze zdrowych, mniej kalorycznych i pożywnych składników, a nie tylko z samej bitej śmietany i czekolady.

Możemy zacząć „odchudzanie” naszych tortów małymi kroczkami. Zamiast zwykłego białego cukru, użyć przykładowo brązowego bądź też zdrowego ksylitolu. Zamiast margaryny bogatej w niekoniecznie zdrowe tłuszcze, naturalnego masła o zawartości powyżej 82% tłuszczu. Być może takie zamienniki nie do końca sprawią, że tort będzie mniej kaloryczny, ale przede wszystkim zdrowszy.

Jeśli natomiast chcemy uczynić go mniej kalorycznym, możemy pomyśleć o dość nietypowych składnikach czy też zamiennikach mąki pszennej, tak powszechnie używanej do wypieku ciast. Warto postawić między innymi na mąkę migdałową, z kasztanów itp. Do tortów warto także używać mniej kalorycznej i zdrowej gorzkiej czekolady bądź też ciemnego kakao, bez zbędnych słodzików.

Można także pokusić się o wykorzystanie oleju kokosowego, awokado, świeżych owoców czy też przykładowo cukinii i czerwonej fasoli. Dziś w internecie możemy znaleźć mnóstwo przepisów na torty, które są stworzone nie tylko z cukru, śmietany i mąki pszennej. Używa się do ich wypieku zdrowych i pożywnych zamienników. Smak składników takich jak czerwona fasola, bardzo łatwo można zmienić między innymi przy pomocy kakao.

Na diecie można jak najbardziej jeść torty, warto jednak je modyfikować na miarę swoich możliwości. Korzystać ze składników, które są mniej kaloryczne i przede wszystkim zdrowe.

W przygotowaniu artykułu pomógł właściciel witryny http://cukiernia-strzalkowski.pl/.