Olej z czarnuszki jak stosować?

2
305
czarnuszka

Olej z czarnuszki można stosować zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Aby zachować jak największą ilość jego wartości odżywczych, trzeba przechowywać go w chłodnym miejscu, na przykład w lodówce. Miejmy na uwadze, aby nie podgrzewać tego oleju. W kuchni można go stosować w ramach dodatku do sałatek i chłodnych dań, dzięki czemu przyrządzone potrawy uzyskają bardzo charakterystyczny, korzenny smak. Równie dobrze można spożyć go w sposób bezpośredni, w ilości około 1 łyżeczki 2 razy w przeciągu dnia. Taką porcję oleju z czarnuszki najlepiej będzie spożywać bezpośrednio przed posiłkami. Zastosowanie zewnętrzne jest tak samo popularne. Olej ten można stosować na paznokcie, skórę, jak i na włosy, dzięki czemu zachowamy je w idealnej kondycji. 

Olej z czarnuszki na trądzik

W olej z czarnuszki powinny zaopatrzyć się także osoby młode, które chcą uporać się z trądzikiem, a nie widzą postępów w leczeniu, pomimo zastosowania się do rad dermatologa. Podczas stanów zapalnych skóry najlepiej będzie stosować olej z czarnuszki zewnętrznie, wcierając go w skórę i pozostawiając go na całą noc. Jego działanie antybakteryjne będzie zapobiegało dalszemu rozprzestrzenianiu się trądziku, jak również przyspieszy leczenie istniejących już wyprysków. Olej ten sprawdzi się także idealnie w przypadku atopowego zapalenia skóry, a także przy grzybicach (ze względu na jego właściwości przeciwgrzybicze i antyseptyczne). 

Olej z czarnuszki na alergię

Olej z czarnuszki wykazuje działanie antyhistaminowe, dlatego będzie także świetnym rozwiązaniem dla osób cierpiących na alergię. Dzięki jego właściwościom możemy wspierać walkę organizmu z katarem, astmą alergiczną, reakcjami skórnymi, jak i łzawieniem oczu. Zmniejszając symptomy alergii, a także częstotliwość ich występowania, olej z czarnuszki przyczynia się także do potrawy naszego samopoczucia. 

Olej z czarnuszki na zmarszczki

Olej z czarnuszki nazywany jest inaczej eliksirem młodości, a to dzięki jego właściwościom przeciwzmarszczkowym, odmładzającym i przeciwzapalnym. Wykazuje także działanie antyoksydacyjne, czyli niszczy wolne rodniki, które odpowiedzialne są za starzenie się komórek. 

Olej z czarnuszki można kupić bezpośrednio od producenta – https://niwki.pl/produkt/olej-z-czarnuszki/

2 KOMENTARZE

  1. Zastosowanie tego typu produktów jest imponujące. W sieci widać wiele pozytywnych opinii o olejach naturalnych. Cieszy to, że świadomość konsumentów wzrasta i sięgają oni po produkty pozbawione zbędnych dodatków.

  2. Oleje znów wracają do łask. Stają się coraz bardziej popularne. Ich właściwości zdrowotne są coraz bardziej polecane. Można je stosować zarówno w kuchni jako dodatek do diety, ale i w pielęgnacji ciała. Olej z czarnuszki z tego, co wiadomo można stosować jako kosmetyk w leczeniu trądziku, ale i świetnie odżywia również włosy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here